11. září 2025
16:00
-
18:00
| Brno
Zemědělství (nejen) v Brně: Proč jíst lokálně?
Jaké jsou výhody komunitního zemědělství a kdo vlastně tvoří současnou zemědělskou scénu v Brně a jeho nejbližším okolí?
Přijďte se seznámit s konkrétními farmáři, zjistit, kde
najít „svého“ farmáře a jak fungují moderní formy přímé spolupráce – třeba
komunitou podporované zemědělství (KPZ) nebo sdílené prodejny s lokálními
produkty.
Dozvíte se, proč má lokální nákup smysl nejen pro vaše
zdraví, ale i pro životní prostředí a regionální ekonomiku. Přijďte si
poslechnout zkušenosti z první ruky a zjistit, jak můžete být součástí změny k
lepšímu.
Program:
- 16:00–16:10 Úvodní slovo zástupce města Brna – p. náměstek Chvátal
- 16:10–16:30 Proč nakupovat lokálně? – ekonomické, ekologické, zdravotní
dopady – Michaela Pixová, Karlova univerzita
- 16:30–16:45 Jak najít svého farmáře v Brně a okolí? – komunitou
podporované zemědělství, sdílené prodejny v Brně a další odbytové kanály – Michal Bajgart, Živý region
- 16:45–17:15 Příběhy farmářů – představení farem, výzvy, zkušenosti,
spolupráce s komunitou:
Sady Starý Lískovec – ovocné sady v centru Brna, kde pěstují
jablka, hrušky, švestky, broskve a meruňky; v podnikové prodejně lze zakoupit i
produkty od dalších lokálních výrobců a farmářů.Farma u Staré Hory – rodinná farma v Újezdu u Brna,
nabízející mléčné výrobky, vajíčka a další produkty.Zelený Koloběh – zelenina ze zahrady v Brně-Tuřanech
pěstovaná bez chemie, se snahou o bezodpadovost a doručovaná na kole.HOUBIO – čerstvé houby v BIO kvalitě po celý rok s minimální
spotřebou vody.- 17:15–17:40 Panelová diskuze a otázky z publika
- 17:40–18:00 Závěrečné slovo, neformální část, prostor pro navazování
kontaktů