00 800 67 89 10 11

12. května 2023 14:30 - 21:00 | Pardubice

Multikulturní jarmark

Srdečně vás zveme na Multikulturní jarmark na Příhrádku v Pardubicích. Nabídne exotické kuchyně i spoustu hudby a tance.

Na mnoha veřejných místech Pardubic se od 2. do 14. května 2023 koná dvanáctý ročník Multikulturního týdne. „Jde o festival rozličných kultur a jejich chutí. Nabízí prostor pro zajímavá setkání i neopakovatelné zážitky,“ uvedla Kamila Sejkorová, manažerka Informačního centra Evropské unie Europe Direct Pardubice. Tato organizace je hlavním pořadatelem festivalu, ve spolupráci s tradičními partnery a za finanční podpory Statutárního města Pardubice.

Exotické kuchyně i fair trade výrobky

Jedním z vrcholů letošního Multikulturního týdne bude v pátek 12. května oblíbený Multikulturní jarmark. Od 14 hodin budou na pardubickém Příhrádku k dispozici prodejní stánky s fair trade výrobky z Mexika či kávou z Kolumbie. Potěšit vás mohou také třeba francouzské, ukrajinské, arménské a mongolské pochutiny i zcela exotická kuchyně z Pobřeží slonoviny.

Hosté z Mongolska, Ukrajiny i Ugandy

Festival bude gradovat odpoledním komponovaným programem, který vypukne v 15 hodin. Na pódiu vystoupí s tradičním tancem mongolské tanečnice ze skupiny Sarnai (Růže). Tu vede již řadu let tanečnice a choreografka Sára z Mongolska. Opět nebude chybět ani mongolské hudební vystoupení.

Pěvecké a hudební pásmo inspirované tradicemi, folklorem i moderními styly nabídnou děti a dospělí z Ukrajiny, například zpěvák Andrij Pyrih nebo skupina Vulyk.

Neobyčejné zážitky přinese hudební i taneční vystoupení Ugandan Dancers Band. „Toto seskupení se po letech a účinkování po celém světě vrací do Pardubic. Těšit se můžete i na tanec s množstvím hliněných nádob doprovázený perkusemi,“ upřesnila za pořadatele Ivona Baklíková a dodala, že často do svého vystoupení Ugandan Dancers Band zapojuje též diváky.

Hudba z muzikálu Aladin i Balkán

HPM Dance Studio Pardubice se představí se dvěma choreografiemi volně inspirovanými kolumbijskou pohádkou Encanto a hudbou z muzikálu Aladin. „Ta vás zavede do Pohádek tisíce a jedné noci,“ podotkla Ivona Baklíková.

Závěr komponovaného programu bude patřit balkánskému triu Sarraf. To zahraje písně pocházející z různých koutů Balkánu. „Půjde o písně z hor, nížin a z kočovných povozů, které putovaly tuto rozmanitou krajinou. Predrag Duronjic se objeví i druhý den na pódiu Factory klubu s dalšími hudebníky, kteří v Česku našli po válce v bývalé Jugoslávii svůj druhý domov,“ poznamenala organizátorka Multikulturního týdne.

Výtvarné workshopy na louce U Vokolků

Na louce u Knihovního centra U Vokolků budou pro rodiny s dětmi přichystané výtvarné workshopy od Základní umělecké školy Pardubice – Polabiny. Například kombinace výšivky a otisků folklorních florálních motivů na bílém plátně, včetně možnosti si vytvořit vlastní razítko nebo odeslat do světa pohlednici s renesančním sgrafitem. „U příležitosti 30. výročí partnerství Pardubic s holandským městem Doetinchenem pak bude možné vyrobit si odznáčky, ozdobit textilní batohy a namalovat keramiku s holandskými motivy,“ řekla Hana Svobodová, vedoucí úseku vnějších vztahů Magistrátu města Pardubic.

Přednášky: v hlavní roli Holandsko 

Nabitý program k 30. výročí partnerství s Doetinchenem bude po celé odpoledne připraven v přilehlých prostorech Národního památkového ústavu.

Přednáška Holandsko všedně i nevšedně Kláry Manové, vystudované nederlandistky, bývalé asistentky nizozemského velvyslance v Praze, nás provede zajímavostmi z Nizozemí.

Holandsko nejen z paluby lodě představí Daniël Hagen – Čechoholanďan, skipper, celoživotní propagátor cestování po Holandsku.

Přednáškový cyklus uzavře Tomáš Med. „Tento praktikující architekt a vysokoškolský pedagog část svých studií strávil v Nizozemí. S tamní architektonickou scénou zůstal v kontaktu i v následujících letech,“ uzavřela Hana Svobodová.


PROGRAM NA PÓDIU

15.00 Slavnostní zahájení

15.15 HPM Dance Studio Pardubice (choreografie Madrigal)

15.30 Sarnai (Mongolsko)

16.00 Oleksandr Abramov (Ukrajina)

16.15 HPM Dance Studio Pardubice (choreografie Arabská noc)

16.30 Latin Soul (Peru, Kolumbie, Dominikánská republika, Kuba, Portoriko)

17.15 Vulyk a hosté z Nové Ukrajiny, z. s. (Ukrajina)

18.15 Ugandan Dancers Band

19.15 Sarraf (Bosna a Hercegovina, ČR)
20.00 Zakončení programu