00 800 67 89 10 11

17. dubna 2023 00:00 - 27. dubna 2023 23:59 | Hradec Králové

Dny Švédska

K příležitosti švédského předsednictví v Radě Evropské unie jsme si pro Vás připravili kulturní obohacení spojené s tímto skandinávským státem. 

  • 17. dubna – Trojúhelník smutku
Promítání filmu s občerstvením inspirovaným švédskou kuchyní. Dvojnásobný vítěz Zlaté palmy z festivalu v Cannes Ruben Östlund natočil břitce satirickou komedii o společenských rolích a opojné síle moci, která nenechá na žádném z pasažérů nit suchou. Film je nominován na Cenu diváků LUX. Ta obrací pozornost k filmům, které se věnují palčivým otázkám naší současnosti, a nadále tak staví pomyslné mosty mezi lidmi z celé Evropy.

  • 27. dubna – Století staříci v Bullerbynu
Švédskou literaturu mají čeští čtenáři ve velké oblibě. Ať už moderní klasiku jako Děti z Bullerbynu, Zrzavého Orma či filmové povídky Ingmara Bergmana, anebo současnou drsnou krimi a humoristické romány plné nerudných seniorů. Přednáška vás blíže seznámí s tvorbou u nás etablovaných švédských spisovatelů jako Fredrik Backman, Jonas Jonasson, Lars Kepler, Stieg Larsson či Steve Sem-Sandberg, ale i s dalšími důležitými autory a autorkami, jejichž tvorba je u nás přes svou vynikající kvalitu téměř neznámá. Poradíme, jak se vyznat v záplavě detektivek, po čem sáhnout z literatury faktu a co kromě knih Astrid Lindgren číst s dětmi. Neopomeneme ani zajímavosti z oblasti vydávání knih v severní Evropě a povyprávíme perličky z překladatelského zákulisí. Přednášejí Jitka Jindřišková a Michal Švec ze Skandinávského domu.

  • Soutěžní kvíz o ceny

Během celé akce s námi můžete soutěžit v kvízu, který prověří Vaše znalosti o Švédsku. Z odpovědí poté vylosujeme tři výherce, kteří si odnesou hodnotné ceny. Soutěžit můžete zde!