00 800 67 89 10 11

09. prosince 2022 09:40 - 10:40 | Klatovy

Slavnostní zahájení projektu EPAS na klatovském gymnáziu

Naše evropská informační kancelář alias édéčko organizuje projekt EPAS "Školy - vyslanci Evropského parlamentu" na Gymnáziu Jaroslava Vrchlického v Klatovech.

V pátek 9/12 proběhlo slavnostní zahájení projektu a také vernisáž naší společné letní fotosoutěže, na které spolupracovala Eurocentra Karlovarského a Plzeňského kraje a také obě místní "édéčka": EUROPE DIRECT Klatovy a EUROPE DIRECT Karlovy Vary. Snažíme se pozvat k dialogu nad evropskými hodnotami mladé lidi všech věkových kategorií nejen proto, že právě vrcholí Evropský rok mládeže.

Studenti klatovského gymnázia spoluorganizovali svou první větší akci ve spolupráci s naším centrem - odhalili výstavu fotografií z letní fotosoutěže s názvem Já, Evropan? V Evropském roce mládeže jsme hledali fotoodpovědi na tuto otázku a sešly se nám zajímavé příspěvky a jejich příběhy. Výstava je umístěna v hlavní budově gymnázia. Hlavní hodnotné ceny jsme předali - s vedoucí Eurocentra Plzeň Nikolou Kalčíkovou - oběma výherkyním - třetí místo bylo předáno již na předchozí vernisáži v Karlových Varech.

Studenty pozdravili také někteří europoslanci - za jejich povzbuzení do náročné práce na projektu děkujeme! Především paní Markétě Gregorové a panu Tomáši Zdechovskému, který byl hostem u nás na Úhlavě loňský podzim. 

Heslem tohoto setkání se nesla myšlenka "MATURITA NESTAČÍ": studenti se v rámci projektu mohou naučit daleko více než jen kusé informace o fungování Evropského parlamentu či celé EU. V roli organizátorů, moderátorů besed i mluvčích si vyzkouší daleko více. Sledovat je můžete na jejich IG účtu epas-gymkt. Více info také na našem Facebooku nebo na FB účtu projektu EPAS.

Držte nám palce: výhrou v soutěži bude několikadenní studentská stáž ve Štrasburku! :-)

Kristýna Čerbová

Za EUROPE DIRECT KLATOVY a Gymnázium J. Vrchlického v Klatovech


Pozdrav europoslankyně Markéty Gregorové



Pozdrav europoslance Tomáše Zdechovského č. 1


Pozdrav europoslance Tomáše Zdechovského č. 2