00 800 67 89 10 11

10. listopadu 2022 08:00 - 16:00 | Pardubice

Středoškoláci mohou rozhodovat o Evropě

Stále více středoškoláků se začíná zajímat o budoucnost nejen naší země, ale i Evropy, které jsme neodmyslitelnou součástí. Nyní mají možnost si vyzkoušet modelová jednání institucí EU a zakusit, jaké je to rozhodovat o budoucnosti Evropy. Je možné, že to mnohé z nich zaujme natolik, že si tuto činnost nakonec zvolí jako svou budoucí kariéru.

Vzdělávací projekt „Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky“ je unikátní kombinací jednodenních interaktivních seminářů a simulace zasedání institucí Evropské unie. Projekt je zaměřen na podporu dialogu mladých lidí v České republice a na Slovensku o aktuálních evropských tématech. Součástí projektu je možnost diskuse s politiky, odborníky a dalšími osobnostmi veřejného života. 

 

Projekt je určený středoškolákům ze všech typů škol z celé České republiky a Slovenska. Cílem je přiblížit mladým lidem rozhodovací proces na úrovni Evropské unie. Jednodenní interaktivní semináře se konají napříč regiony od září do prosince. V rámci České republiky je těchto seminářů 13, na Slovensku se konají 4. 

 

Pardubický kraj se do projektu zapojí 10. listopadu. Nyní mají studenti možnost poslat přihlášku a zažádat o účast. Nutné je pouze vyplnit on-line formulář a pak jen čekat, zda byli vybráni. Na rozdíl od jiných podobných projektů o účast nežádá škola, ale sami studenti. Seminář se bude konat od 8:30 do 16 hodin na Krajském úřadě v Pardubicích (náměstí Republiky 12).

 

Přihláška pro Pardubický kraj je k dispozici zde.


Na regionální semináře naváže v lednu čtyřdenní modelové zasedání institucí EU v Brně, za účasti významných hostů.Výstupy z celého ročníku budou na závěr v březnu 2023 prezentovat sami studenti na konferenci v Praze. Pro studenty je to příležitost, jak poznat evropské instituce zblízka a zároveň si vyzkoušet vyplnit přihlášku, sami rozhodovat v diskusích a poznat zajímavé osobnosti.


Projekt je realizován obecně prospěšnou společností EUTIS. Regionální semináře v České republice probíhají v rámci Evropského roku mládeže a jsou financovány z Evropské unie. Modelvé zasedání a konference byly podpořeny z programu Erasmus+. Projekt je uskutečněn také díky podpoře Zastoupení Evropské komise v České republice a Konrad Adenauer Stiftung. Partnery projektu jsou Odbor komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR, Kancelář Evropského parlamentu v České republice, Europe Direct Česká republika, Dům zahraniční spolupráce, Centrum pro Evropskou politiku (Bratislava), Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží a Eurodesk Česká republika.


Více informací naleznete zde: https://rozhodujoevrope.eu/