00 800 67 89 10 11

02. prosince 2022 09:00 - 17:00 | Pardubice

Beseda o válečných dezinformacích

Současná doba je velmi náročná, Evropou bují mnohé konflikty a je třeba být obezřetný. V médiích a na sociálních sítích se mohou objevovat dezinformace, nebo nepřesné informace a je třeba se na ně připravit. S tím by mohla pomoci beseda s názvem Dezinformace v dobách války. Diskutovat budete moci s řečníky Vladimírem Dzurou a Veronikou Krátkou Špalkovou.

Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty a další partneři si pro vás připravili sérii debat v regionech, která probíhá pod záštitou českého předsednictví v Radě EU. Během konce listopadu a začátku prosince nabídnou v několika městech napříč republikou besedy na téma dezinformací. 

 

Do Pardubic zavítají v pátek 2. prosince. Debata se bude konat od 11 hodin v budově Univerzity Pardubice - Fakulta elektrotechniky a informatiky, nám. Čs. legií 565, Pardubice, posluchárna H1.

 

Součástí debaty bude také porovnání současného konfliktu na Ukrajině s válečným konfliktem v Jugoslávii, který byl spojen s řadou dezinformací a nepřesných informací. Řečníci přítomným poradí, jak se dezinformacím vyhnout, jak je poznat a co s nimi dělat.

 

Debaty se zúčastní Vladimír Dzuro, autor knihy Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost. Dzuro je emeritní policejní rada, který v letech 1983 až 1995 pracoval jako kriminalista v Praze. V roce 1994 se aktivně podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR), od dubna 1995 pak zastával více než devět let funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Den Haagu, v Holandsku. V současné době vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku. 

 

Dalším řečníkem bude Veronika Krátka Špalková, který se nyní jako doktorandka v oboru politologie na Palackého univerzitě zaměřuje na výzkum propagandy a dezinformací. Pracuje jako analytička v Bezpečnostním centru Evropské hodnoty.

 

Pro přihlášení na debatu je třeba využít tento formulář