00 800 67 89 10 11

31. květen 2021 07:36 - 31. červenec 2021 07:36 | Hradec Králové

Plýtvám, plýtváš, plýtváme…

Kolik jídla týdně u vás skončí v koši?

Věděli jste, že až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí? Mnoho lidí si neuvědomuje, že se nejedná jenom o problém spojený s plýtváním jídla. Koho by zabolelo, že sem tam vyhodí prošlý jogurt, plesnivé jablko nebo kousek tvrdého chleba? Zkusme se na to podívat z jiného úhlu pohledu. Na vypěstování jablka, které jsme včera vyhodili do koše, bylo potřeba 125 litrů vody. Nepřijde Vám to mnoho? Ani když si řekneme, že téměř padesát zemí světa se potýká s nedostatkem pitné vody? Průměrný Čech vyhodí přes 80 kilogramů potravin ročně, ačkoliv každý devátý člověk na světě trpí podvýživou. Většina těchto lidí pochází z rozvojových zemí. Ptáte se, co s tím můžete dělat vy sami, když jste na druhé straně světa? Prvním krokem může být, že budeme kupovat jenom tolik potravin, kolik skutečně potřebujeme. Zajímejme se, odkud pochází jídlo, které se k nám dostává na stůl. Vzdělávejme děti i sebe a mějme úctu k přírodě i lidské práci.


Zjistěte, jaký má vaše strava vliv na životní prostředí. ZDE.


Pokud Vás tato problematika zaujala přečtěte si rozhovor s Annou Strejcovou z organizace Zachraň jídlo, který naleznete níže.


Odkazy, které by Vás mohly zajímat:

https://dobropolnici.mailchimpsites.com/

https://zachranjidlo.cz/

https://www.blog.scuk.cz/

https://www.scuk.cz/hradec-kralove

https://www.sbirkapotravin.cz/chci-byt-dobrovolnik

https://www.eatresponsibly.eu/cs/news/

https://www.bbc.co.uk/future/bespoke/follow-the-food/calculate-the-environmental-footprint-of-your-food.html?fbclid=IwAR1MZcPCAN-xp-27YJdk_Pk-5VSXicAYabs-7nDAIsLr45cKwNBdTXwt8Gs

https://www.respekt.cz/tydenik/2020/34/z-lednicky-do-kose?gift=oubzvfcp8b