00 800 67 89 10 11

01. června 2023 08:00 - 30. června 2023 23:01 | Pardubice

Červnové besedy v Institutu Paměti národa

Během čtyř červnových besed se přeneseme na Kubu, do Ruska či do válečných událostí roku 1866.

5. 6. Ruské imeriální myšlení včera, dnes a zítra – beseda s Michaelem Romancovem od 18.30 

Budeme se bavit o tom, z jak hlubokých základů toto myšlení vychází, jak široce je sdílené a jak (ne)velká je možnost, že dojde ke změně. Klíčem k zodpovězení dílčích otázek je vztah ruských elit a veřejnosti k fenoménu velikosti, výjimečnosti a vítězství. Michael Romancov je odborníkem na politickou geografii, geopolitiku a Rusko. Působí na Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd UK a na Metropolitní univerzitě Praha. 

Vstup 60 Kč

 


12. 6. Kuba: ostrov mezi minulostí a budoucností – beseda s Evou Kubátovou od 18.30

Srdce řady Kubánců tepou za svobodnou budoucnost, zatímco jiní uvízli v Castrově minulosti. Jakou roli hraje česká Paměť národa v tomto zásadním dějinném mezníku? A jaký význam v budování kubánské svobody nese odkaz Václava Havla? Eva Kubátová je soudní tlumočnice a překladatelka. Pracuje na projektu Paměť kubánského národa, v rámci něhož bylo zdokumentováno přes 200 kubánských disidentů a lidskoprávních aktivistů. 

Vstupné 60 Kč

 


19. 6. Umění žít – přednáška s besedou Marka Orko Váchy od 18.30

Člověk je zrozen, aby žil a ne aby se připravoval na život. Jaká je tedy odpovědnost člověka za jeho životní příběh? Je třeba s pokorou přijmout vlastní velikost, dojít k poznání, že symfonie, které nenapíšeme my, nevzniknou nikdy. Marek Orko Vácha je římskokatolický kněz, farní vikář v Praze i přednosta Ústavu etiky na III. lékařské fakultě UK Praha. 

Vstupné 60 Kč

 


26.6. Střepiny z bitvy u České Skalice – přednáška s besedou Tomáše Vondrysky od 18.30 

Neobyčejně poutavou formou si připomeneme méně známé epizody z pozadí válečných událostí jednoho dne... 28.6.1866 v České Skalici. Ze střípků dochovaných písemných materiálů i sbírkových předmětů je možné získat barvitou a nad očekávání konkrétní představu o tom, jak dění prožívali tehdejší obyvatelé města. Tomáš Vondryska - sběratel, badatel, člen Komitétu 1866 a správce sbírek Muzea Boženy Němcové.

Vstupné 60 Kč