00 800 67 89 10 11

02. května 2023 18:30 - 31. května 2023 23:55 | Pardubice

Květnové besedy v Institutu Paměti národa

V květnu chystáme ve spolupráci s Institutem Paměti národa v Pardubicích čtyři besedy.

2. 5. 200 let Čechů v Banátu – beseda s Vildou Dvořákem od 18.30 

Na jaře v roce 1823 připluli na vorech po Dunaji do rumunského regionu Banát první čeští osadníci. Součástí besedy bude i promítání výjimečných fotografií, krátkých videí a ochutnávka místních specialit. Vilda Dvořák, zakladatel CK Kudrna, jezdí do Banátu už více než 35 let a je tu iniciátorem turistiky s ubytováním u krajanů. Beseda proběhne v rámci Multikulturního týdne. 

Vstup zdarma.

 

15. 5. “R” jako Romové – beseda s Janem Blažkem a Lucií Fukovou od 18.30

Romští pamětníci vypráví o romském holocaustu, konci kočovnictví i složité situaci romských matek a dětí v období komunismu, včetně nucených sterilizací. Rokem 1989 ale jejich příběhy nekončí... Hosté debaty jsou tvůrci filmu Jan Blažek a Lucie Fuková, dříve Horváthová, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny. 

Vstupné 60 Kč

 

22. 5. Automatické mlýny - oživení místa – beseda s Pavlem Skřivanem a Lukášem Smetanou od 18.30

Historie areálu Automatických mlýnů, paměť a vzpomínky jsou v Pardubicích trvale zastoupené. Beseda navazuje na projekt Paměť mlýnů a připomíná 10. výročí ukončení mlýnského provozu v areálu. V debatě představí své vize Lukáš Smetana, spoluautor myšlenky proměny Automatických mlýnů, a zavzpomíná Pavel Skřivan, bývalý jednatel společnosti Goodmills, s.r.o. 

Vstupné 60 Kč

 

29.5. Selské jízdy – beseda s Lukášem Peškou od 18.30 

Příslušnost k selskému a rolnickému stavu, vlastenectví, vazba k rodné půdě, ale i jezdecké umění či láska k chovu koní... to vše bylo součástí životní filozofie příslušníků Selské jízdy, spolku, jenž se pro své poslání stal trnem oku nejen nacistickému režimu, ale zejména komunistům.

Lukáš Peška vystudoval historii a archivnictví na Filozofické fakultě MU v Brně. Nyní je vedoucím vzdělávání pobočky Paměť národa Východní Čechy.

Vstupné 60 Kč