00 800 67 89 10 11

03. dubna 2023 18:30 - 24. dubna 2023 21:00 | Pardubice

Dubnové besedy v Institutu Paměti národa

I v dubnu budou pondělní večery patřit besedám ve spolupráci s Institutem Paměti národa v Pardubicích.

3. 4. Fenomén Foglar – beseda s Pavlem Hoškem od 18.30 

Životní dílo skautského vedoucího a spisovatele Jaroslava Foglara patří mezi pozoruhodné jevy české kultury 20. století.

V posledních letech se stále častěji ozývá otázka, zda je namístě hovořit také o duchovním rozměru Foglarova díla a o jeho působení i dopadu na čtenáře. Pavel Hošek přednáší religionistiku na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se vztahem teologie a kultury i religionistickým výkladem krásné literatury. 

Vstupné 60 Kč

 

17. 4. Historie pardubického pivovaru – beseda s Milanem Rambouskem od 18.30

O počátcích vaření piva, stavbě městského pivovaru, mnoha jeho existenčních krizích a také o životních osudech pardubických sládků bude vyprávět pivovarník Milan Rambousek, který se vaření piva věnuje celý život. Po 150 letech se však píší poslední stránky historie pivovaru v Pardubicích. Kdy se o jeho osudu skutečně rozhodlo?

Milan Rambousek se vyučil v Budějovickém Budvaru a zkušenosti jako mladý poté získával především v pivovaru v Pardubicích. Absolvoval nejznámější českou pivovarnickou školu v Praze. Pivo vařil i v zahraničí, kde nezřídka vychoval i novou generaci sládků. Jako lektor pomáhal rozběhnout pivovary na severu Španělska či na Kanárských ostrovech.

Vstupné 60 Kč

 

24. 4. Jak to vidí Brontosaurus? – beseda s Jiřím Jiránkem od 18.30

Doba normalizace přinesla ztrátu nadějí a rezignaci lidí na veřejné angažmá. Přesto se tehdy zrodilo environmentální hnutí mládeže založené na dobrovolnictví. Beseda na téma vývoj a změny životního prostředí na Pardubicku očima zakladatele Hnutí Brontosaurus.

Pardubák Jiří Jiránek, někdejší lesník a spoluzakladatel Hnutí Brontosaurus, který tématu životního prostředí zasvětil celý život.

Vstupné 60 Kč