00 800 67 89 10 11

02. května 2023 22:07 - 14. května 2023 22:07 | Pardubice

Pozvánka na festival Multikulturní týden

Dvakrát delší než obvykle a pestřejší než kdy jindy. Takový bude 12. ročník festivalu Multikulturní týden, který se v Pardubicích uskuteční od 2. do 14. května 2023. Jeho cílem je obohatit kulturní život ve městě, blíže poznat různé kultury a vytvořit neformální prostor pro vzájemné setkávání majority a cizinců žijících dlouhodobě v Pardubicích. Během 12 festivalových dnů nabídne celou řadu nejrůznějších akcí, jako jsou například koncerty, taneční vystoupení, výtvarné a kulinářské workshopy, výstavy, ochutnávky, tematické večery, divadlo, cestovatelské besedy, ale také sportovní turnaj či tradiční jarmark.

Oficiální zahájení Multikulturního týdne se odehraje 2. května na studentské konferenci Sociocon. Tři tematické večery hostí divadlo Exil – Flamenco!, mongolský a romský. Stejný počet bude i kulinářských večerů – vietnamský, ukrajinský a frankofonní. Ke světovým mořím zájemce z Pardubic na kole přenese populární fotograf, dobrodruh a přírodovědec Petr Jan Juračka. Daniël Hagen přiblíží Holandsko nejen z paluby lodě. Michael Stanovský se zaměří na Laponsko a na život domorodých Sámů. Festival připomene rovněž 200 let Čechů v Banátu. Těšit se můžete i na večer živé hudby vícero kultur ve Factory. Na koncertu Hrajeme si, zpíváme si v sále polabinské „zušky“ vystoupí rodiny z celého světa s programem zaměřeným na národní lidovou tvorbu. Za pozornost stojí i amatérská divadelní představení, bilingvní čtení pohádek či pestrá interaktivní víkendová nabídka Hvězdárny barona Artura Krause pro celou rodinu spojená též s večerním pozorováním oblohy.

Tradičním lákadlem bude Multikulturní jarmark. Uskuteční se 12. května 2023 na Příhrádku. Kromě tanečních a hudebních vystoupení mnoha kultur nebudou chybět ani výtvarné dílny, floristický workshop či cestopisné přednášky. Na většinu akcí Multikulturního týdne je vstup zdarma. Na některé z nich je však potřeba se předem přihlásit. Bližší informace a program festivalu najdete na webu www.multikulturnityden.cz.

Hlavním organizátorem festivalu je Europe Direct Pardubice.