00 800 67 89 10 11

16. listopadu 2022 12:54 - 31. prosince 2022 12:54 | Most

Kostel na kolečkách

V loňském roce se síť Europe Direct zapojila do úspěšného projektu Skryté příběhy. Jedná se o mobilní geologační hru, která umožňuje dětem i dospělým obohatit své výlety po zajímavých místech Česka o další rozměr. Vydejte se s námi po trase Skrytého příběhu v Mostě kolem Jezera Most.

V socialistickém Československu bylo uhlí nade vše. Horník byl někdo. Celá desetiletí si země budovala pozici centra těžkého a strojního průmyslu, aby mohla zásobovat ostatní státy takzvaného socialistického bloku. Uhlí bylo strategickou surovinou pro výrobu elektřiny a navíc se jím vytápěla většina budov. Když se tedy zjistilo, že pod městem Most je nízko pod povrchem přes 90 milionů tun uhlí, byl osud města zpečetěn. Bylo rozhodnuto, že minimálně devět století staré město musí pryč. Pro Mostečany bude o kousek dál postaveno město nové a staré město Most bude kompletně zbořeno. Mezi všemi budovami byla na naléhání památkářů vybrána jediná výjimka: gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie památkáři označili za unikát světového významu, a tak se začalo řešit, jak ho zachovat. Nechat ho stát na pilíři nevytěženého uhlí? Ne, to by se dříve nebo později stejně zřítil - nedostupný a neudržovaný. Rozebrat ho a přenést cihlu po cihle? To by ztratil svou historickou hodnotu. Nezbývá než ho převézt v celku - po kolejích. Z původních jedenácti variant záchrany byly vybrány jediné dvě myslitelné - přesun na kolejích. Tyto varianty se lišily trasou přesunu a kvůli nestabilnímu podloží jedné zbyla ta, kdy se měl kostel přesunout po obloukové 841 m dlouhé trase a doputovat pootočený (oltář už nebude na východ, jak velí tradice) mezi dvě výsypky - starou továrnu a řeku Bílinu. Zůstává však zásadní otázka: Jak to udělat, aby se po cestě nerozpadl? To musí vyřešit strojní inženýr Jiří Souček. Je to nesnadný úkol, a tak bychom mu měli pomoci.


Trasa vznikla za podpory Zastoupení Evropské komise v České republice.


Trasa začíná u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě a pokračuje podél břehu Jezera Most. Posledním stanovištěm příběhu je opět přesunutý kostel.