00 800 67 89 10 11

01. dubna 2024 07:33 - 30. dubna 2024 07:33 | Pardubice

NABÍDKA NA DUBEN

Zveme vás na dubnové akce v Pardubicích, které jsme pro vás společně s našimi partnery připravili.

Kvíz Evropa

2. 4. 19:00 - Áčko, Studentská 268, Pardubice

Zveme vás na Klubový kvíz Evropa. Přijďte si otestovat znalosti o EU a vyhrajte zajímavé ceny! Registrace na facebooku ED, týmy maximálně po 5 členech, vymyslete si originální název týmu. Vstup zdarma. Spolupořadatel Magistrát města Pardubice.

 

Deformace sociální reality

8. 4. 18:30 - IPN, 1. patro, Machoňova pasáž

Beseda s Bobem Kartousem. Můžeme žít ve světě postaveném na totální lži, ze které se stane nebezpečná a vražedná ideologie? Můžeme, nacismus i komunismus byly takovými světy. Je něco podobného možné i ve 21. století? Je. Když se podíváme na současné Rusko, ale v menším měřítku i nedaleké Maďarsko, můžeme vidět stejné prvky deformace sociální reality. O tom, jak taková deformace může vypadat, nás poučí současná propaganda a dezinformace. Vstupné 60 Kč.

 

Třetí pochodeň 1969: komunista Plocek

15. 4. 18:30 - IPN, 1. patro, Machoňova pasáž

Přednáška a promítání s Rosťou Šímou. Jihlava, Velký pátek 4. dubna 1969. Po šesté hodině večerní si nalévá Evžen Plocek hořlavinu za krk na záda a na hruď. Škrtá sirkou a okamžitě vzplane obrovským plamenem. O pět dnů později umírá v jihlavské nemocnici. Jak reagovali na čin Evžena Plocka odpoví pamětníci v dokumentu. Vstupné 60 Kč.

 

Flag Parade a International Evening 

17. 4. 17:00 - Univerzita Pardubice, Tyršovy sady

Máte příležitost se dozvědět, z jakých zemí pocházejí studenti, kteří se v rámci výměnných pobytů Erasmus + dostali do Pardubic.  Pestrobarevný průvod s národními vlajkami od Univerzity do centra Pardubic bude zakončen v parku piknikem a vědomostním kvízem o evropských reáliích. Přijďte si popovídat v angličtině, ochutnat typická jídla, zahrát národní hry a dozvědět se spoustu zajímavostí o jiných zemích.

 

Abíčko, časopis mnoha generací

22. 4. 18:30 - IPN, 1. patro, Machoňova pasáž

Přednáška a beseda se Zdeňkem Ležákem

Časopis ABC vznikl v lednu 1857 a vychází dodnes, protože díky svému obsahu těžko hledá konkurenci. Podíváme se do historie i současnosti fenoménu Ábíčka. Zdeněk Ležák, spisovatel a šéfredaktor časopisu ABC, je autorem více než dvaceti knižních publikací pro děti i dospělé, především s tématikou českých dějin. Vstupné 60 Kč.

 

Astronomie Aztéků a Mayů, Ivo Míček

26. 4. 19:00 - Hvězdárna barona Artura Krause

S Aztéky a Mayi se sice míjíme v prostoru i v čase, přesto nás tyto vzdálené civilizace Mezoameriky fascinují. Přijďte si poslechnout zajímavou přednášku o těchto lidech s odlišnou kulturou i kalendářem.

 

One man show Tobiáše Jirouse

29. 4. 18:30 - IPN, 1. patro, Machoňova pasáž

Beseda s Tobiášem Jirousem. Autorské čtení, povídání o dospívání v disidentské rodině nebo o práci v botanické zahradě. Tobiáš Jirous, spisovatel, básník, herec a hudebník, vydal několik sbírek poezie, román nebo autobiografický deník. Je synem Věry Jirousové a filozofa Jiřího Němce. Vstupné 60 Kč.